Zuinig met energie

De afgelopen jaren wordt er steeds meer aandacht besteed aan zuinig omgaan met energie.

Zowel overheid als fabrikanten onderzoeken en ontwikkelen mogelijkheden om energie te besparen op allerlei gebieden.

Als consument zijn er manieren om zuinig te zijn met energie. Dit is beter voor het milieu en het bespaard tegelijkertijd geld.

Een goede isolatie van een woning scheelt behoorlijk in de stookkosten. Denk daarbij aan een goede isolatie van het dak, de muren en de vloeren.

Dubbele ramen zorgen ervoor dat het huis warmer blijft. In oudere huizen zijn er vaak kieren langs deuren en ramen. De gemakkelijk te monteren tocht strips houden de kou, die daar doorheen komt buiten.

Deuren achter je dichtdoen kost niets, maar voorkomt dat de warmte van een kamer verloren gaat.

Bij afwezigheid en s ‘nachts de thermostaat een paar graden naar beneden zetten, voorkomt onnodig energieverbruik.

Kaarsen aansteken verhoogd op zijn minst de gevoelstemperatuur en is daarnaast nog gezellig ook.

Kijk naar het verbruik op de Cv-ketel en houdt dit in de gaten. Een regelmatige onderhoudsbeurt van de ketel kan de stookkosten omlaag brengen.

Het is raadzaam om ook de leidingen van de installatie te isoleren zodat daar geen warmte verlies ontstaat.

Gebruik een spaardouchekop in de badkamer. Hiermee verbruik je minder water en hoeft de Cv-ketel minder hard te werken om het water te verwarmen. Deze douchekoppen zijn dusdanig gemaakt dat het niets afdoet aan het douchecomfort.

Elektrische apparaten worden voorzien van een label waarmee het energieverbruik wordt benadrukt. Het kan zijn dat een dergelijk apparaat duurder is in aanschaf, maar door het lage verbruik op termijn goedkoper is. Sommige huishoudelijke apparaten verbruiken veel meer energie dan anderen. In de beschrijving van deze apparaten staat vermeld wat ze aan stroom verbruiken. Let daarop bij de aankoop van een nieuw apparaat.

In veel huishoudens zijn de stopcontacten chronisch gevuld en staan er allerlei apparaten op stand-by. Maak er een aanwensel van om apparaten na gebruik uit te zetten.

Veel stroom gaat in huizen verloren met verlichting. Er branden vaak lampen in kamers waar op dat moment niemand aanwezig is. Maak er een gewoonte van om bij vertrek uit een ruimte de lamp uit te doen en de deur dicht.

Led lampen zijn erg energiezuinig. Ze zijn duurder in de aanschaf, maar gaan veel langer mee dan een gewone lamp, waardoor ze op termijn dus goedkoper zijn, omdat je minder vaak een nieuwe lamp hoeft te kopen.

Buitenverlichting kost in de regel erg veel energie in verhouding met de mate waarin er gebruik van wordt gemaakt.

Lampen met bewegingssensoren zijn een goed alternatief. Op deze manier brandt de lamp alleen als het echt nodig is. Indien de buitenverlichting alleen bedoeld is als sfeerverlichting in de tuin zijn er tal van opties om verlichting op zonne-energie te gebruiken. Mensen verblijven immers vooral in de tuin wanneer het warm is. In de zomer laden de lampen overdag voldoende op om in de avond te branden.

Door middel van zonnepanelen en een zonneboiler is het mogelijk om zelf energie op te wekken. Dit zijn behoorlijke investeringen, maar ook dit levert na verloop van tijd geld op door een veel lagere energierekening.