Woningverduurzaming

Voor wie op het punt staat een huis te gaan kopen of van plan is rigoureuze energiebesparende aanpassingen te maken aan de woning volgen hier tips en uitleg hoe dit te financieren valt. De overheid wil namelijk maar wat graag een groenere samenleving, maar hoe kunnen we dat bereiken? Er kleven namelijk behoorlijk wat economische regels voor consumenten aan vast.

Subsidies en hypotheken

Voor woningbezitters zijn er duurzaamheidssubsidies van de overheid beschikbaar als deze besluiten zonnepanelen, boilers of andere duurzame aanpassingen te maken. Deze subsidies kunnen aangevraagd worden bij de gemeente. Ook zijn er subsidies beschikbaar voor mensen die hun huis volledig aardgasvrij of energieneutraal willen maken. Om deze initiatieven te steunen worden er vaak lage btw-tarieven gehanteerd zodat het aanleggen van duurzame voorzieningen aantrekkelijker wordt voor burgers.

Naast het aanvragen van subsidies is het ook mogelijk om de hypotheek te verhogen om bijvoorbeeld bij aankoop of het bouwen van een huis rekening te houden met energiezuinige voorzieningen. Dit is een lange termijn investering en zal zich dus pas na jaren uitbetalen. Hier moet goed over nagedacht worden en er wordt dan ook geadviseerd een energieadviseur in te schakelen die meedenkt en bekijkt wat er mogelijk is met het te besteden budget. Het is bijvoorbeeld mogelijk om tot 106% een hypotheek aan te vragen, zodat die 6% besteed kan worden aan de verbouwing. Dit noemt men het Energiebespaarbudget. Er zijn echter wel strenge regels over wat er onder energiebesparende voorzieningen vallen. Dat zijn namelijk:

– Zonnepanelen

– Zonneboiler

– HR ketel

– Warmteterugwinning

– Gevel-, dak-, leiding- of vloerisolatie

– Energiezuinige ventilatie

– HR++ kozijnen

– Energiezuinige kozijnen

Het is aan de woningbezitter om (samen met een energieadviseur) een lijst van specificaties aan te leveren bij de geldverstrekker. Deze moet dan goedgekeurd worden met betrekking tot het budget. Al met al een interessante investering waar goed over nagedacht moet worden maar die op den duur zeer voordelig zal werken.