Slimme technologie bespaart energie

Tegenwoordig zijn er steeds meer duurzame en milieubewuste gadgets op de markt die de consument moeten helpen energie te besparen. Hoewel sommige van die nieuwe uitvindingen (nog) erg prijzig zijn kunnen ze in de toekomst veel geld en energie besparen.

Welke slimme technologieën bestaan er?

Er wordt nog flink geëxperimenteerd op dit gebied. Er zijn namelijk een heleboel manieren om energie te besparen en het verschilt per huishouden welke manier het beste werkt. Let op: een goede isolatie van uw huis zal absoluut de meeste winst geven. Dit is alleen erg kostbaar. Gelukkig zijn er veel manieren om toch de financiën rond te krijgen.

Dan hier een greep uit slimme gadgets die energie besparen:

Er bestaan slimme wasmachines die werken op zonne-energie. Voorwaarde is wel dat er alleen gewassen kan worden als de zon schijnt, of als er genoeg energie opgebouwd is door de zonnepanelen. De wasmachine geeft feedback over het energieverbruik én berekent wanneer de prijs voor elektriciteit het laagst is.

Een van de meest ingewijde uitvindingen zijn de komst van apps die inzicht geven in energieverbruik of die apparaten kunnen besturen op afstand. Zo bestaan er bijvoorbeeld apps die de verlichting in huis kunnen besturen waardoor het licht nooit meer onnodig hoeft te branden. Deze apps geven ook inzicht in het energieverbruik zodat er gemakkelijk gekeken kan worden of er misschien nog ergens winst behaald kan worden. Ook zijn er apps die de thermostaat kunnen regelen, waardoor per kamer bekeken kan worden hoeveel energie er wordt verbruikt. Het is dus vaak niet een kwestie van de thermostaat daadwerkelijk lager zetten, het is meer een tool om inzicht te krijgen in het energieverbruik waardoor er een stukje bewustzijn gecreëerd wordt.

Dan zijn er ook nog energiebesparende douches die veel minder energie gebruiken dan een gewone douche. Het verschil zit hem in de douchekop, die een combinatie van water en lucht gebruikt waardoor het water op een slimmere manier gebruikt wordt. Comfortabel, en toch duurzaam.