Hergebruik van spullen

In de westerse wereld leven we in een wegwerpmaatschappij. Er wordt veel afval geproduceerd, waarbij het regelmatig gaat om producten die nog niet eens afgeschreven zijn.

Zo neemt speelgoed veel ruimte in op onze afvalberg. Kinderen worden uiteraard ouder en raken snel uitgekeken op het speelgoed dat bij een bepaalde leeftijd past. Het meeste speelgoed is daarnaast ook nog eens van plastic en dus erg schadelijk voor het milieu.

Huisraad zoals banken, tafels en stoelen worden ook vaak weggegooid voordat ze versleten zijn. Mensen houden ervan om hun huis opnieuw aan te kleden en de oude spullen te vervangen. In plaats van deze spullen weg te gooien zijn er echter ook andere opties.

Het opknappen van tweedehands spullen kan een leuke bezigheid zijn en geeft het voorwerp een frisse uitstraling. Houten meubels kunnen er met een likje verf weer als nieuw uit komen te zien, en een kleed over een oude bank waarop je bent uitgekeken krijgt meteen een hele andere uitstraling.

Door overbodige spullen te verkopen kun je niet alleen wat extra geld verdienen, maar werk je tevens mee aan een betere wereld. Minder bedeelde mensen zijn erg blij met de tweedehands spulletjes. Daarnaast is het binnen een bepaalde doelgroep een steeds groter wordende trend om vanuit milieu overwegingen tweedehands spullen te kopen.

Een fantastisch initiatief voor hergebruik van speelgoed is de speel-o-theek. Hier kunnen mensen speelgoed lenen, zodat hun kinderen regelmatig iets nieuws hebben om mee te spelen. Voor het kind een leuke ontdekkingsreis om te kijken wat ze echt leuk vinden, en ouders hoeven niet alle spullen zelf aan te schaffen. En het speelgoed zelf? Dat wordt op deze wijze optimaal gebruikt totdat het echt versleten is.

Goede doelen zijn een dankbare afnemer van tweedehands spullen. Jaarlijks worden er ontzettend veel afgedankte spullen getransporteerd naar armere landen. In elke gemeente staat er wel een speciale container voor kleding en schoenen. Maar als je even zoekt zijn er vele inzamelpunten voor allerhande spullen. Dat wat voor jou geen nut meer heeft, kan een ander erg blij maken. Dit geld voor mensen in ontwikkelingslanden en voor minder bedeelden in eigen land.

Er zijn ook vrijwilligersorganisaties die spullen inzamelen om op de markt te verkopen. De opbrengst van de verkochte spullen wordt vervolgens geschonken aan goede doelen.

Een hele eenvoudige manier om van je oude spullen af te komen zonder dat het op de afvalberg terecht komt, is je sociale kring. Het is handig als je op een feestje of op je werk vertelt welke spullen je weg wilt doen. De kans is groot dat iemand iets nodig heeft of iemand kent die net op zichzelf gaat wonen, een clubhuis in wil richten of toevallig net op zoek is naar hetgeen je weg wilt doen.